Adalar'da Lozan’ın 101. Yılını Coşkuyla Kutladık
Lozan Barış Konferansı ve Antlaşması’nın 101. yıl dönümü, Heybeliada İnönü Evi Müzesi'nde büyük bir katılım ve coşkuyla kutlandı.
İnönü Vakfı, ÇYDD, Şişli Belediyesi iş birliğiyle yaptığımız etkinliğe İnönü Ailesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Yöneticileri, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, CHP İstanbul İl Başkan Yardımcıları, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu temsilen İBB Grup Başkanvekili Ülkü Sakalar, Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat, Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı, Şişli Belediyesi Önceki Dönem Başkanı Muammer Keskin, Önceki Dönem milletvekilleri Hurşit Güneş, Oktay Ekşi ve Kadir Gökmen Öğüt, CHP Parti Meclisi Üyeleri, İBB Meclis Üyeleri, CHP Adalar İlçe Başkanı Letafet Kalkan ve İlçe Yöneticileri, CHP İlçe Başkanları, Adalar Belediyesi Meclis Üyeleri, Adalar Metropoliti Dimitrios Komatas, Adalar Kent Konseyi Başkanı Ali Mengü Şeker, Tarih Vakfı Başkanı Mehmet Ö. Alkan, Yaşar Kemal'in eşi Ayşe Semiha Baban'ın da aralarında olduğu çok sayıda siyasetçi, akademisyen, sivil toplum örgütü temsilcisi ve Ada sakini katıldı.
İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile açılışı yapılan programda İsmet İnönü' nün Kızı, İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel, Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat ve Prof. Dr. Ahmet Saltık günün anlam ve önemini anlatan konuşmalar yaptılar.
TOKER: LOZAN’IN İKİNCİ YÜZYILINI KUTLUYORUZ
Özden Toker yaptığı konuşmada, "Lozan'dan ayrılırken bizleri dünya haritasından silmeye, yok etmeye kararlı ülkelere, onlarla eşit şartlara sahip olduğumuzu, genç bir Türkiye Cumhuriyeti'nin doğuşunu ve var oluşunu kabul ettirmiştik. Artık sonsuza kadar, ‘Ne mutlu Türk'üm’ diyebilirdik, diyeceğiz değil mi? Bizim gibi düşünmeyenler, aynı fikirde olmayanlar yok muydu? Tabi ki vardı. Onlar için bu antlaşma, sadece 100 yıl sürebilecekti. Gizli anlaşmalar vardı. Hakkımız olan vatan parçalarından vazgeçilmeye mecbur bırakılmıştık. Bu antlaşma devam edemezdi. Biz sustuk mu? Hayır. Her fırsatta onlara, bakıp da göremeyenlere, duyup da anlamayanlara, gerçekleri anlatmaya çalıştık. İşte şimdi sizlerle Lozan Barış Antlaşması'nın 2'inci yüzyılının birinci yıl dönümünü kutlamak için bir araya geldik" dedi.
YÜKSEL: VAZGEÇMEYECEĞİZ!
ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel de, “Kurtuluşta ve diplomaside iz bırakan komutanı çok kıymetli ismet İnönü'yü anılarla dolu bu evde anmaktan büyük mutluluk duyuyorum” dedi.
Lozan Barış Antlaşması’nın çağdaş Türkiye için önemini vurgulayan Yüksel, “Bize Laik Türkiye Cumhuriyetinin kapılarını açan Lozan Barış Antlaşması’nın 101. yılını kutluyoruz. Büyük Atatürk’ü, dönemin Dışişleri Bakanı İsmet İnönü’yü saygı ve minnet ile anıyoruz. And içiyoruz ki Lozan’ı kutlamaya ve yaşatmaya devam edeceğiz, vazgeçmeyeceğiz” şeklinde konuştu.
ÖZEL: İSMET PAŞA’YA VE İNÖNÜ AİLESİNE BAKIN
Özden Toker’in kürsüye davet ettiği CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İsmet İnönü’nün evinin arka bahçesinde onu bir kez anmaktan ve Lozan’ı sizlerle birlikte kutlamaktan büyük bir kıvanç duyuyorum” dedi.
Lozan’ın kahramanı İsmet İnönü’nün diplomatik ve askeri yönüne vurgu yapan Özel, “Savaş meydanlarındaki vatanseverliği ile ülkesini nasıl sevdiğini gösteren bir simge isimdir İsmet İnönü. Bir devlet adamı nasıl olur diye bakacaksa genç arkadaşlarım, lütfen İsmet Paşa'ya ve İnönü ailesine baksınlar" diye konuştu.
AKPOLAT: MÜCADELEMİZİ KARARLILIKLA SÜRDÜRECEĞİZ
Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat da, “Modern Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırlarını tanımlayan Lozan Barış Antlaşması’nın yıl dönümünü, çağdaş ve laik Türkiye’ye olan özlemimizle kutlamak için bir aradayız” dedi. Lozan Barış Antlaşması’nın uluslararası alanda siyasal, hukuksal ve ekonomik ilişkilerimizin yeniden düzenlendiği bir diplomasi zaferi olduğunu hatırlatan Başkan Akpolat, şöyle konuştu:
“Lozan, Türkiye Cumhuriyeti için emperyalizme, sömürgeciliğe bir başkaldırıdır! Diğer devletlerle eşit konumda bir müzakere süreci yürütülmesinde ısrarlı olunmuş ve Barış antlaşması bu şartlarla imzalanmıştır. Lozan, cephede kazanılan tarihi bir zaferin masada taçlandırılması ve kalıcılaştırılmasıdır. Lozan Barış Antlaşmasını ve Cumhuriyetimizin temel ilkelerini korumak için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz!
Bu duygu ve düşüncelerimle konuşmamı bitirirken; Türkiye Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, Lozan’ın kahramanı ikinci Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü'yü, Cumhuriyeti kurmak ve yaşatmak için mücadele veren tüm kahramanlarımızı bir kez daha saygıyla, özlemle anıyorum.”
Prof. Dr. Ahmet Saltık da, “21 Yüzyılda Küresel Sağlık Sorunsalı: Sağlığa Erişim Hakkı ve Koruyucu Sağlık Hizmetleri” başlıklı sunum gerçekleştirdi.
Lozan Marşı’nın okunduğu program, ikramlarla son buldu.
Adalar yerel basın İstanbul Gazetem
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.