SOSYAL MEDYANIZDA PAYLAŞIN!

Haberi Sesli Oku

Başkan Çalık: Bölgenin sosyal bir yaşam alanına dönüşmesini arzu ediyoruz

Beylikdüzü Belediyesi yerel basına

Başkan Çalık: Bölgenin sosyal bir yaşam alanına dönüşmesini arzu ediyoruz

MÜBADELENİN 102. YILI BAKSM’DE ANILDI

 

Beylikdüzü Belediyesi, alanında uzman isimlerle ilçenin tarihine ışık tutacak bir projeyi tamamlıyor. Gürpınar Mahallesi’nin mübadele döneminden kalma izlerini canlandıracak olan proje kapsamında “Gürpınar Mübadele Kültür Meydanı”nın hayata geçirilmesi planlanıyor. Bu çalışmaya katkı sunan akademisyenlerden Doç. Dr. Doğan Çetinkaya, Doç. Dr. Emine Tutku Vardağlı, Dr. Aytek Soner Alpan, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’ın ve mübadil derneklerinin de katıldığı “Selanik’ten Anarşa’ya: Ne Çok Uzak, Ne Çok Yakın” adlı bir söyleşide, BAKSM’nin Trakya Salonu’nda konuştular.

 

Türk-Yunan zorunlu nüfus mübadelesinin 102. yıldönümü dolayısıyla, Beylikdüzü Gürpınar Trakyalılar ve Rumeliler Derneği iş birliyle Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde bir anma etkinliği düzenlendi. Mübadillere ait eşyaların ve fotoğrafların sergilendiği bir sergiyle başlayan etkinlik, Silivri Solo Grubu’nun seslendirdiği Türkçe, Rumca ve Yunanca şarkılarla devam etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından “Selanik’ten Anarşa’ya: Ne Çok Uzak, Ne Çok Yakın” adlı programa geçildi.

 

Başkan Çalık: Bölgenin sosyal bir yaşam alanına dönüşmesini arzu ediyoruz

 

Bu bölümde Beylikdüzü Belediyesi Halk Oyunları ekibinin Rumeli dansları gösterisinin ardından açılış konuşmalarını yapmak üzere Gürpınar Trakyalılar ve Rumelililer Derneği Başkanı Gülşah Adar ve Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık kürsüye davet edildi. Sözlerine salonda bulunan mübadele derneklerini, sivil toplum derneklerinin ve siyasi partilerin temsilcilerini ve tüm katılımcıları selamlayarak başlayan Başkan Çalık köklerinden koparılan ve göçe zorlanan insanların trajedilerinden duyduğu üzüntüyü şöyle ifade etti: “Mübadiller belirsizliklerle dolu bir hayatın içerisine atılmışlardır. Ben her daim onların anmasında kendi atalarımın yaşamış olduğu göç yolculuğunu hatırlarım. Rus işgalinde bizimkiler de Trabzon’dan göç etmişler, sonra geri dönmüşler ama o muhacirlik yolunda kaybolmuş bir çocuğun torunuyum ben. 

Bizler geleceğimize emin adımlar atan bir milletiz ama bu acıları da asla unutmayarak geçmişimize de sıkı sıkıya bağlı olduğumuzu bugün burada göstereceğiz. O bakımdan göçün anılarını anlatan bir kentsel mekân olarak tasarladığımız “Gürpınar Mübadele Kültür Meydanı” var. Trafikten arındırarak burayı kültürel bir buluşma noktası haline getirme hedefimiz var. Tasarladığımız alanı üç temel başlıkta ele aldık: Bunlardan biri “Aşıklar Çeşmesi”, onun arkasında hepimizin hayatında özel bir yeri olan “Çınarlı Köy Kahvesi”, “Kültür Çarşısı” ve “Mübadilhane” olarak tasarladığımız bir ahşap evimiz var. İçerisinde mübadillerin yaşamlarını konu alan sergi ve kütüphanenin yer aldığı bir yapıya dönüşecek. Bölgenin sosyal bir yaşam alanına dönüşmesini arzu ediyoruz.”

“Selanik’ten Beylikdüzü’ne evlerinin kokusunu taşıdılar”

Yüzbinlerce insanın göç etmek zorunda bırakıldığını vurgulayan Gülşah Adar ise “Selanikten Anarşa’ya, yani Beylikdüzü’ne yerleştirilen mübadil atalarımız evlerinin kokusunu Anarşa’nın topraklarına taşıdılar.

Özlemlerini yüreklerine gömdüler, umutlarını hiç kaybetmediler. Bugün bizler onların çocukları, torunları ve torunlarının çocuklarını olarak onların geleneklerini yaşatmakla yükümlüyüz” dedi.

Doğan Çetinkaya: Beylikdüzü’nün tarihini ortaya çıkaracağız

Söyleşinin moderatörlüğünü de üstlenen İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden Doç. Dr. Doğan Çetinkaya, bölgenin tarihi hakkında kısa bir bilgi verdi. Eski adıyla “Anarşa”nın mübadele tarihini anlatmaya çok uygun bir mekân olduğunu belirten Çetinkaya, Beylikdüzü Belediyesi’yle birlikte geliştirdikleri proje için “İki üç yıldır üzerinde çalışıyoruz. Sadece Gürpınar’ın değil, Beylikdüzü’nün de tarihini ortaya çıkaracağız” dedi. Ardından söz verdiği konuşmacılardan Doç. Dr. Emine Tutku Vardağlı, genel çerçevesiyle çalışmanın kapsamını ve yöntemini açıklarken, bir takım veriler de sunarak sözlü tarih projesinde ulaştıkları mübadillerin profilleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Son olarak mübadelenin tarihçesini anlatan Dr. Aytek Soner Alpan, hem sorunun siyasi nedenlerini açıkladı, hem de geçmişten günümüze mübadillerin mücadeleleri hakkında çeşitli belgeler ve bilgiler paylaştı.

 

 

 

Tarih: 02.02.2025 18:30 Güncelleme: 02.02.2025 18:28

Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara 'dan ilk mektup

Amasya’da halk gününe katılan 8 aylık hamile Roman kadın, dini nikahlı eşiyle Amasya Valisi Önder Bakan’dan resmi nikah talebinde bulundu

AK Parti Amasya İl Gençlik Kolları GençFest’te

Sarıyer'li Muhtarlar Muharrem Yavuz dedi

ENGELLİLER GÜNDÜZ HİZMET MERKEZİ KÂĞITHANE’DE ENGELLİ BİREYLERİN HAYATINI KOLAYLAŞTIRIYOR

Ümraniye Bilim Merkezi Hizmete Açıldı

EUROLEAGUE FİNAL HEYECANI ÜSKÜDAR’DA YAŞANACAK

Kâğıthane Belediyesi'nin El Yapımı Kâğıt Atölyesi, İstanbul Gazetem Kağıthane'nin tek gazetesi

FATİH SULTAN MEHMET TABİAT PARKI NİKÂH SEZONUNA HAZIR, Kağıthane gazetesi İstanbul Gazetem tek gazeteniz!

KÂĞITHANE’DE HİZMETLER MAHALLE MAHALLE ANLATILDI, Kağıthane'nin tek gazetesi, İstanbul Gazetem Kağıthane

MUTLULUĞA İLK ADIMI KÂĞITHANE’DE ATTILAR, Kağıthane'nin tek gazetesi, İstanbul Gazetem Kağıthane haberleri

Amasya Üniversitesi'nde düzenlenen "Azerbaycan Mahnıları" konseri

19 Mayıs Adalar’da Coşkuyla Kutlandı

SARIYER EDEBİYAT GÜNLERİ'NİN 12. GÖRKEMLİ TÖRENLE BAŞLADI

ATTDER İstanbul İl Başkanı Yasemin Leyla Dursun, “Kariyer Günleri 2025” Programında Gençlerle Buluşuyor

Üsküdar Belediyesi Basın Açıklaması

KÜÇÜKÇEKMECE BELEDİYESİ Bİ’MOLA ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ’NDE BAHAR ŞENLİĞİ DÜZENLEDİ

Üsküdar'da 19 Mayıs coşkusu Mor ve Ötesi izleyenlere coşkulu anlar sunacak

Kadıköy’de, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı her yıl olduğu gibi bu yıl da coşkuyla kutlanacak

BEŞİKTAŞ BELEDİYESİ’NDEN ‘İLK ADIM’ ANMASI

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’den 19 Mayıs Mesajı

BEYLİKDÜZÜ’NÜN ÖZEL SPORCULARI TURNUVADA TER DÖKTÜ

19 Mayıs’ta bayram coşkusu İzmir’de yaşanacak, izmir Büyükşehir Belediyesi haberleri

Eyüpsultan Belediyesi’nin kadınlara özel eğitim projesi ESMEK’lerde, Kadınlara özel Zihinsel Arınma ve Meditasyon Kursları

Şile’nin En Büyük 87 Kişilik Çocuk Korosundan Muhteşem Performans!..

BEYLİKDÜZÜ’NÜN ÖZEL SPORCULARI MASA TENİSİNDE TER DÖKTÜ

Amasya Üniversitesi İmaret Bilim Kültür Sanat Merkezi

SARIYER'DE MECLİS KARIŞTI, TÜRKİYE BU VİDEOYA KİTLENDİ!

BEŞİKTAŞ’TA ENGELLİLER HAFTASI RENKLİ ETKİNLİKLERLE KUTLANDI

ATAŞEHİR BİRLİKTE KAZANIYOR BİR YILDA 60 PROJE HAYATA GEÇİRİLDİ

Yükleniyor