Dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen’in hayatını konu alan “Türk Kızı, Gök Kızı, Atatürk Kızı: Sabiha Gökçen” belgeseli, 22 Mart Salı günü saat 19.30’da Akatlar Kültür Merkezi’nde gösterilecek.
Yapımcı-yönetmen Gülşah Çeliker, Sabiha Gökçen’in başarı dolu müthiş kariyeri ve olağanüstü hayat hikâyesini anlatan belgeseli 5 yıllık bir çalışmanın sonunda gerçekleştirdi. Belgeselde genelde Türkiye Cumhuriyeti tarihi ve özelde havacılık tarihi ile Atatürk Türkiyesi’nde barış ve kadın temaları beraber ele alındı.
Tüm komşularımız ücretsiz belgesel gösterimine davetlidir. Biletlerinizi belgesel gösteriminden bir gün önce kültür merkezlerimizden ve Levent Hizmet Binası’nda yer alan Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğümüzden ücretsiz olarak temin edebilirsiniz.
Tarih: 22 Mart 2022 Salı
Saat: 19.30
Yer: Akatlar Kültür Merkezi
Adres: Akat Mah. Zeytinoğlu Cad. No:16 Beşiktaş
Belgesel Hakkında
Türk Kızı, Gök Kızı, Atatürk Kızı: Sabiha Gökçen
(Sabiha Gökçen, The Legendary Girl of The Skies)
Süre: 52 Dakika
Yapımcı-Yönetmen: Gülşah Çeliker
Yönetmen: Ali Akyüz
Sabiha Gökçen belgeseli, ciddi bir ekip çalışmasıyla Rusya, Amerika, Fransa, Yunanistan Yugoslavya başta olmak üzere pek çok ülkeden elde edilen arşivlerle oluşturuldu. Belgeselde Sabiha Gökçen ile hayattayken yapılan özel röportajların yan ısıra her biri bir döneme tanıklık eden önemli insanların aktardıkları hikâyelere ve röportajlara yer verildi. Yaklaşık 5 yıllık çalışmayla titizlikle seçilen yüzlerce fotoğraf, orijinal kayıt ve belgeler bu belgeselde hayat buldu.
Sadece Türkiye’de değil dünyada çok önemli bir yere sahip olan Sabiha Gökçen’in hayatı ele alınırken dünya çapındaki havacılık uzmanları ve pilotların görüşlerine de yer verildi. 2003 yılı sonunda tamamlanan belgesel İstanbul Harbiye Askeri Müzesi’ndeki özel bir Gala gecesinin ardından İngilizce ve Fransızca dillerine çevrilerek Türk ve Dünya izleyicilerine sunuldu.
Belgesele röportajları ve hikâyeleriyle katkı sağlayan isimler arasında ünlü tarihçi Cemal Kutay, Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Adatepe, İsmet İnönü’nün kızı Özden Toker, Türkiye’nin ilk jet pilotlarından Korkut Efe, Gökçen’in okul arkadaşı Mustafa İrkin, ilk kadın jet pilotlarından Emekli Albay Şenay Günay, Selanik konsolosunun kızı Gül Karabuda, Hava Kuvvetleri eski komutanları Emekli Orgeneral İlhan Kılıç ve Cumhur Asparuk, THK Eski Başkanı E. Korgeneral Erdoğan Karakuş, Kurmay Albay Tayyip Özsever, aileye yakın gazeteci ve yazar Orhan Karaveli, F16 pilotları Üsteğmen Berna Şen, Üsteğmen Burcu Şahinkaya, Havacılık Uzmanı Dr. Gary Leiser, II. Dünya Savaşı pilotu Duncan Miller ve onunla birlikte Falcon 2000 ile son uçuşunu yaptığı Fransız jet pilotu Daniel Acton yer alıyor.