Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Usta
“İstanbul İçin Kentsel Dönüşüm Bir Zorunluluktur”
17 Ağustos Depremi’nin yıl dönümü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, İstanbul için kentsel dönüşümün tek çare olduğunu belirterek, vatandaşlara bir kez daha kentsel dönüşüm çalışmalarına destek olma çağrısında bulundu.
On binlerce insanın yaşamını yitirdiği, yüz binlerce kişinin ev ve iş yerinin yıkıldığı 17 Ağustos 1999 Depremi’nin üzerinden 24 yıl geçti ancak yaşanan felaketin acısı unutulmadı. Olası Marmara depremi öncesi aynı acıların tekrarlanmaması adına kurum ve kuruluşlar tedbirler almayı sürdürürken, Gaziosmanpaşa Belediyesi de depreme karşı hayati önem taşıyan kentsel dönüşüm çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. İstanbul’un en yoğun nüfuslu ilçelerinden olan Gaziosmanpaşa’da riskli yapılar, yerinde dönüşüm ile güvenli yaşam alanlarına dönüştürülüyor.
“KENTSEL DÖNÜŞÜMLE DAYANIKLI, DİRENÇLİ, YAŞANABİLİR, KONFORLU ŞEHİRLER İNŞA ETMEK ZORUNDAYIZ”
Çalışmaları yakından takip eden Gaziosmanpaşa
Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, Yenimahalle 9A Kentsel Dönüşüm Projesi’nde açıklamalarda bulundu. Usta, “Yaşadığımız şehir ne yazık ki bir fay hattı üzerinde kurulmuş bir şehir. Türkiye’nin kaderi bu, İstanbul’un da kaderi bu. Biz yaşantımızı nasıl kaderine terk etmiyorsak, bu şehirle ilgili olan beklentilerimizi de yaşamımızı etkileyen özellikle yaşamsal mekanlarla ilgili ihtiyaçlarımızı da kaderine bırakamayız. Bu açıdan 17 Ağustos 1999 depremini yeniden gözlerimizin önüne getirmek, o günleri hatırlamak ve bugün İstanbul’da bir deprem olsa ne yapacağımız sorusunu hepimiz bir birimize sormak zorundayız. Bu açıdan şehirlerimizin depreme dayanıksız olan yapılarını yenilemek, güçlendirmek, kentsel dönüşümle dayanıklı, dirençli, yaşanabilir, konforlu şehirler inşa etmek zorundayız. Başka bir seçeneğimiz yok. Bu bizim artık bir özel tercihimiz değil. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi kentsel dönüşüm artık bir zorunluluktur” dedi.
“DEVLETİMİZ, KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ TEŞVİK ANLAMINDA HER TÜRLÜ FIRSATI SUNUYOR”
17 Ağustos’un ardından 6 Şubat Kahramanmaraş depreminin de acı manzaralar oluşturduğunu hatırlatan Başkan Usta, “Devletimiz, gerek yasal düzenlemeyle ilgili gerek kredi fırsatlarıyla ilgili gerek harç muafiyeti ile ilgili gerek farklı desteklerle ilgili kentsel dönüşümü teşvik anlamında her türlü fırsatı sunuyor. Biz de yerel yönetimler olarak buna öncülük etmeye, şehrimizi değiştirmeye, dönüştürmeye kentsel dönüşümle dirençli şehir haline getirmeye gece gündüz çalışıyoruz. Bütün imkanlarımızı, fırsatlarımızı bu işe kullanmaya gayret ediyoruz. Bu imkanları arkamıza alarak, vatandaşlarımızın da iş birliğini işin içine katarak, şehirlerimizi depreme hazırlıklı hale getirmeliyiz” diye konuştu.
“1999 YILI ÖNCESİ YAPILAN BİNALAR SAĞLAM ÇIKMIYOR”
1999 yılı öncesi yapılan binalarda oturan vatandaşlara uyarılarda bulunan Usta, “17 Ağustos ve 6 Şubat depremleri bize gösterdi ki; 1999 yılı öncesinde teknik açıdan yetersiz, donatısız, kontrolsüz olarak yapılmış binalar, ne yazık ki sağlam çıkmıyor. Bu acı gerçeği göz ardı edemeyiz. Ama 2000 yılı sonrası yapılan binalar ise çok büyük bir oranda sağlam çıkıyor, dirençli çıkıyor. O zaman şunu yapmak lazım. Özellikle kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yeni statik kriterlere uygun olarak, yapı tekniklerine uygun olarak, zemin etütleri yaptırarak, bugünün teknolojisini kullanarak dayanıklı binalar inşa etmeliyiz” ifadelerini kullandı.
“HER BİR VATANDAŞIMIZI İSTANBUL İÇİN DEPREM SEFERBERLİĞİNE KARŞI BİR EYLEM PLANI HAZIRLIĞI İÇİNDE OLMAYA DAVET EDİYORUZ”
Kentsel dönüşüm seferberliği çağrısını yineleyen Başkan Usta şu ifadeleri kullandı: “Bu işin en önemli paydaşı olan, mülkiyeti elinde bulunduran vatandaşlarımız ne olur tereddütlere maruz kalmadan, sadece devletin bu fırsatını en iyi şekilde değerlendirerek, kentsel dönüşümün içinde olduğunu hissetmeli, sorumluluk almalı, kentsel dönüşüme mutlaka evini vermelidir. Her bir vatandaşımıza 17 Ağustos 1999 yılında yaşadığı acı gerçeği hatırlatarak, İstanbul için deprem seferberliğine karşı bir eylem planı hazırlığı içinde olmaya davet ediyoruz. Her vatandaşımız bu duyarlılığı göstermesini bekliyoruz.”
“KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ SONRASI BİZE GELEN HANIMEFENDİLER, BEYEFENDİLER ‘BİZ, SİZİ MAHKEMEYE VERDİK AMA YANLIŞ YAPTIK’ DİYOR”
Son olarak kentsel dönüşüm çalışmalarına destek olan vatandaşlara teşekkür eden Başkan Usta, “Gaziosmanpaşalıların bize olan desteği ve duası olmasa biz, Gaziosmanpaşa’da 15 bin konutu kararlı ve ısrarlı bir şekilde dönüştürmeye devam edemezdik. Bize karşı direnen, bizi mahkemelere veren, siyasilerle bu konuda farklı eğilimler içerisinde olan ve bu kentsel dönüşümün bir rantsal dönüşüm olduğunu söyleyerek, bugüne kadar çaba gösteren insanları da bu yanlıştan dönmeye davet ediyorum. Özellikle Kahramanmaraş depremi sonrası bize gelen hanımefendiler, beyefendiler ‘biz, sizi mahkemeye verdik ama kendimize yaptık, yanlış yaptık. Diğer binalar bitti, insanlar güvenli binalarda oturmaya devam ediyor ama biz başlayamadık’ diyor. Bu sorumluluğu elbette hiç kimse almak istemez. Biz, kentsel dönüşümü zaten sürdürdüğümüz Gaziosmanpaşa’da, bu paydaşlarımızı da geçmişte itiraz eden, mahkemeye giden, direnen, bir vesile ile kentsel dönüşüm istemeyen vatandaşlarımızı da bu çalışmalara davet ediyoruz” şeklinde konuştu.
5 BİN 502 KONUT TAMAMLANDI, 4 BİN 661 KONUTUN İNŞASI HIZLA SÜRÜYOR
Kentsel dönüşüm kapsamında Gaziosmanpaşa’da ilk etapta 13 bin 959 bağımsız birimin dönüşümü planlandı. 5 bin 502 konutun tamamlanarak, hak sahiplerine teslim edildiği ilçede 4 bin 661 konutun inşa süreci hızla sürüyor. 3 bin 796 konutun ise kısa sürede inşaatlarına başlanacak. Üniversiteler, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, özel sektör temsilcileri ve hak sahiplerinin iş birliğiyle hazırlanan kentsel dönüşüm master planı çerçevesinde ilçede sadece binaları değil, ilçenin tamamını dönüştürecek bütüncül bir kentsel dönüşüm modeli uygulanıyor. Bu kapsamda konut üretilen bölgelere okul, cami, otopark, kültür merkezi, spor ve sanat binaları, yeşil alanlar, yeni bağlantı yolları, altyapı çalışmaları ve sosyal donatılar inşa ediliyor. Kentsel dönüşüm ile Gaziosmanpaşa’ya bu zamana kadar 7 bin 096 araçlık otopark, 2 cami, 2 okul, 1 spor salonu ve 93 bin 567 m² yeni yeşil alan kazandırıldı.