İstanbul’da Yüksek Riskli 318 Binadan İlki Kartal’da Yıkıldı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından hızlı tarama yöntemiyle tespit edilen ve durduğu yerde yıkılabileceği öngörülen, İstanbul’daki 318 binadan ilki, Kartal Orta Mahalle’de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in katılımıyla yıkıldı.
Kahramanmaraş merkezli, on bir ili etkileyen ve 50 binden fazla vatandaşın hayatını kaybettiği depremlerin ardından İstanbul’da çalışmalar hız kazandı. Bu kapsamda yapılan çalışmalardan biri de yüksek riskli binaların tespit edilerek yıkımlarının yapılması. İstanbul genelinde tespit edilen yüksek riskli binaların yıkımına ise Kartal’da başlandı.
Yıkıma İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel katıldı. Çalışmayı yerinde inceleyen iki belediye başkanı deprem konusunda atılacak adımlar hususunda fikir alışverişinde bulundu.
“318 Binayla İlgili İşlem Başlattık'
Göreve gelmelerinin birinci yılında İstanbul'da hızlı tarama sürecini başlattıklarını hatırlatan İmamoğlu, “On binlerce binanın kapısını çalıyoruz. Ama ne acıdır ki, bazı semtlerde yüzde 70'e varan insanlar, bizi binalarına sokmadılar. Ve binalarının kontrol edilmesini istemediler. Ama biz, ısrarla bu süreci devam ettirdik. İstanbul'da, bu arkamda gördüğünüz bina gibi, depreme dayanımı yüzde 0 olan, 318 bina tespit ettik. Ve bu 318 binayla ilgili işlem başlattık' dedi.
“6 Şubat’tan Önce Binasına Bizi Sokmayan Şimdi Kapımızı Çalıyor'
Çalışmalar sonucunda İstanbul'daki yaklaşık 90 bin riskli bina sayısına ulaştıklarını aktaran İmamoğlu, “Hızlı taramaya devam ediyoruz. 6 Şubat depremiyle beraber, o güne kadar ne yazık ki kapımızı çalmayan, bütün duyurularımıza rağmen ne yazık ki bizimle irtibata geçmeyen, hatta bizim kapısını çalmamıza rağmen, 10 binadan 7'sine bize sokmayan vatandaşlarımız, şimdi bizim kapımızı çalıyor. Biz, bu tespit noktasında onlara yetişmeye gayret ediyoruz. Bugün bahsettiğimiz 318 yapıda, yaklaşık 3000 bağımsız bölüm var. 3000 bağımsız bölüm ne demek biliyor musunuz? Bugün İstanbul'un ve Türkiye'nin konutta yaşayan kişi sayısına vurduğunuzda, 7-8 bin insanın canı demek oluyor. Bu evlerin şu anda yıkımına başlamakla, 8 bin insanımızı bu tehditten kurtarıyor oluyoruz' şeklinde konuştu.
“4 Bin 500 TL Kira Yardımı Yapıyoruz'
Ekrem İmamoğlu hızlı tarama sırasında evleri depreme dayanıksız olan kiracılara ya da ev sahiplerine kira yardımı yapıldığını da kaydetti. İmamoğlu, 'Mal sahibi-kiracı ayrımı yapmadık. Kiracıya da 4 bin 500 lira yardım yapıyoruz, mal sahibine de yardım yapıyoruz. Bir adım daha attık. Kiracıya 12 aylık bir kira desteği vererek onu sokakta bırakmıyoruz. Bütçe olarak destekliyoruz ve insanların ev bulmasına yardımcı olan da bir ilişki mekanizmasını kuruyoruz.' dedi. İmamoğlu, 'Bu işi siyaset üstü bir sürece taşıyacağız. Bakın bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Ve İstanbul'u deprem riskinden hızla kurtarmanın yolculuğunu başlatacağız ' şeklinde konuştu.
'Depreme Dirençli Olmayan Aklı Yıkıyoruz'
Başkan İmamoğlu, 'İstanbul Boğazı'nın kenarında, barakalara imar hazırlayan Şehircilik Bakanlığı olmayacağız. İstanbul Boğazı'nın kenarında kafelere imar veren Şehircilik
Bakanlığı olmayacağız. Biz, İstanbul'un Deprem sorunuyla ilgilenen bakanlıklar, büyükşehir belediyeleri, ilçe belediyeleri olacağız. Onun için buradayız.' dedi.
“Burada sadece bina yıkmıyoruz' diyen Ekrem İmamoğlu, “Aslında ortaya koyduğumuz akılla, depreme dirençli olmayan aklı yıkıyoruz. Ve kararlılığımızı gösteriyoruz' ifadelerini kullandı. Açıklamaların ardından, Akın Apartmanı'nın yıkımına başlandı.
Ev sahiplerinin İBB’ye başvurarak incelettiği ve yıkım kararı çıkan, Soğanlık Orta Mahalle’de bulunan Akın Apartmanı’nın yıkımıyla başlayan yenilenme süreci, 318 binanın tamamı yıkılana kadar devam edecek.