Tarih: 07.08.2024 23:51

Kaçar Sokak Sakinleri Basın Açıklaması, İstanbul Gazetem Beşiktaş

Facebook Twitter Linked-in

KACAR SOKAK BASIN AÇIKLAMASI

 

  1. Yiğit Enerji Grubu, olayları farklı izah ederek çarpıtma ve haklıymış algısı oluşturma çalışmasını maalesef eline yüzüne bulaştırmıştır.

 

  1. Açıklamalarında 27 parselin malikinin Maliye Hazinesi olduğunu ve Emlak Konut’un Maliye Hazinesi adına ihale düzenlediğini ifade etmiştir. Açılmış davalara Maliye Hazinesi, Emlak Konut ve Yüklenici vekillerince verilen cevaplar ve ibraz edilen belgelere göre bu taşınmaz çok düşük bir bedelle Emlak Konut’a satılmış,  tapu devri yapılmamış, ihale Emlak Konut adına düzenlenmiştir.

 

  1. Beşiktaş Akatlar’da yaklaşık 12 dönümlük arsa’nın %40 hasılatı arsa sahibi (Emlak Konut), %60 hasılatı yükleniciye ait olacak şekilde sözleşmeye konu edilmesi piyasa şartları ve hayatın olağan akışında kesinlikle mümkün değildir. Bu oranların tam tersi olması gerekli ve zorunludur. İhale iptal edilsin bu bölgede Emlak Konut’a %60-70 oranında hasılat verecek, çok büyük inşaat şirketleri vardır. Özellikle yan tarafta Karanfilköy’ün dönüşümünü gerçekleştiren Mesa Şirketi bu oranı vermekten oldukça mutlu olacaktır.

 

  1. Demek ki ortada kentsel dönüşüm değil rantsal dönüşüm söz konusudur. Yükleniciye aktarılan rant  toplam hasılatın %20-30’u oranındadır. İnşaat alanına göre kabaca aktarılan rant hesaplandığında devasa rakamlar olduğu görülecektir.   Bu hususun üst düzey yetkililerce görülmemesi için ya kör olunması ya da gözlerin bilerek kapatılması gerekmektedir. Bu konuda Sayıştay’ı, Devlet Denetleme Kurulu’nu ve Cumhuriyet Savcılarını inceleme yapmaya davet ediyoruz.

 

  1. Karanfilköy kentsel dönüşümünde, tapu tahsis belgesi ve yapı kayıt belgesi olan olmayan yaklaşık 630 yapı sahibine yeni inşaatlardan bağımsız bölüm verilirken, Kiptaş ve Mesa şirketleri bu durumu bilmiyor muydu? Bu hakkı neden verdiler? İstenilen, Karanfilköy projesinde yapı sahiplerine tanınan hakların aynısıdır. Bu haktan 1cm2 fazla hak talep edilmemiştir.

 

  1. Tapu Tahsis Belgesi yoktur, bu bilgi doğrudur, olsaydı o zamanda bu belgenin mülkiyet belgesi olmadığı ileri sürülecekti. Tapu Tahsis Belgesi yoktur ancak önemli sayıda yapı için,  3194 sayılı yasanın geçici 16. Maddesinde düzenlenen İmar Barışı Yasası gereğince alınmış Yapı Kayıt Belgesi ve satın alma müracaatı vardır. Tapu Tahsis Belgesinin vereceği hak ne ise Yapı Kayıt Belgesinin verdiği hak da aynıdır. Bu husus Yüklenici tarafından saklanmaya çalışılmaktadır. Ayrıca 4706 sayılı yasanın 5. Maddesinin 6. Fıkrası gereğince de tüm yapıların  bulunduğu  yerlerin yapı sahiplerine satılması zorunludur. Yüklenici tarafından bu hususlardan nedense hiç bahsedilmemiştir. Keza Kiptas Mesa projesine bu alanda dahilken neden cikarilmistir?

 

  1. İhaleden çok sonra, Yüklenici tarafından yapı sahiplerine gönderilen sadece Kamu Kurumlarına ait yetkilerin Yüklenici tarafından kullanılacağına dair yasalara aykırı ihtarnameden sonra bir kısım malikler tarafından açılan davaların akabinde,  Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü, aynı Bakanlığa bağlı Milli Emlak Avrupa Yakası Daire Başkanlığı tarafından arka arkaya, yapı kayıt belgesine dayalı satın alma taleplerinin reddi (4 yıl sonra), 4706 sayılı yasaya göre satın alma taleplerinin reddi, yapı kayıt belgelerinin iptali vb. gibi bir çok hukuka aykırı İdari işlem tesis edilmiştir. Şu anda 5 adet dava adli mahkemelerde (tapu iptal ve tescil), 14 adet  dava İdare mahkemelerinde ( satın alma talebinin reddinin iptali, 4706 sayılı yasaya uygun satın alma talebinin reddinin iptali, yapı kayıt belgelerinin iptalinin iptali)  açılmıştır. Halen bu davalar derdesttir. Ortada kimin haklı olduğunu gösteren bir mahkeme kararı yoktur. 
  2. 60-70 yıldır  Kaçar sokakta yaşayan kişilerin sanki 1-2 yıllık haksız işgalciymiş gibi anlatılması ve bu şekilde algı yaratılmaya çalışılması  ne vicdana ne de hukuka sığar.  Yasaların arkadan dolanılması suretiyle kimse hiç bir hakka, mala ya da mülke sahip olamaz, olsa bile bunlar onlara yaramaz.

 

  1. Gerek yasalar gerekse vicdanen haklıyız. Karanfilköy’deki komşularımızdan farklı bir talebimiz yoktur. Oradaki durum birebir burada uygulandığında Kaçar sokak sakinlerinden hiç kimse buna karşı çıkmayacaktır.

 

  1. Ortada mağdur varsa Kaçar sokak sakinleridir. Mağrur ise Yüklenici ve ona bu yetkileri verenlerdir. “Kanun biziz, biz ne dersek o kanundur ve olmak zorundadır”  bakış açısı eninde sonunda çökmeye mahkumdur.

 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.  

 

#KAÇARSOKAK  




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —