LOZAN BARIŞ ANLAŞMASI
Kanuni Sultan Süleyman Dönemi Osmanlı İmparatorluğu haritası.
Sultan Vahdettin zamanında imzalanan Sevr Anlaşmasına göre I. Dünya Savaşının galip devletleri tarafından işgal edilen Osmanlı İmparatorluğu haritası
I. Dünya Savaşının galip devletlerinin 10 Ağustos 1920 de Fransa’nın Sevr şehrinde Osmanlı Devleti ile imzalamış oldukları anlaşmayla İmparatorluk topraklarının işgal edilmesi üzerine;
Mustafa Kemal’in Anadolu’ya geçerek başlatmış olduğu bağımsızlık mücadelesi sonunda Türkiye Büyük Millet Meclisi adına İsmet İnönü Başkanlığında seçilen heyet tarafından İsviçre’nin Lozan şehrinde Britanya İmparatorluğu, Fransız Cumhuriyeti, İtalya Krallığı, Japon İmparatorluğu, Yunanistan Krallığı, Romanya Krallığı ve Sırp – Hırvat – Sloven Krallığı temsilcileri tarafından 24. Temmuz 1923 de imzalanan barış anlaşması sonucu Türkiye Cumhuriyeti tanınmış ve toprak bütünlüğü kabul edilmiştir.
Lozan Barış Anlaşmasıyla tanınan Türkiye Cumhuriyeti Devleti Haritası
Lozan bir hezimettir diyenler yukarıdaki üç haritayı da çok dikkatli incelemelidirler.
En başta Devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’E ve silah arkadaşlarını Lozan bir hezimettir diyerek suçlayanlar, öncelikle şunu unutmasınlar;
Mustafa Kemal ATATÜRK’LE birlikte Devletimizin kurtuluşu ve kuruluşu için mücadele edenlerin hepsi bir anda gökten düşmedi, bu insanların tümü özbe ve öz Türk olup Osmanlı Subayıdır.
Mustafa Kemal ATATÜRK’ÜN önderliğinde yapılan mücadele sonucunda parçalanmış ve işgal edilmiş öz yurdumuzu ve milletimizi, işgalden kurtarmak, yeniden bir devlet olarak dünya sahnesinde yer alması için milletçe, kan dökerek, şehitler vererek, mücadele etmişler ve mutlak zaferi kazanmışlardır.
Bir Osmanlı subayı olarak en başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere mücadele edenlerin hepsi muhakkak ki, Osmanlı İmparatorluğunun bir parçası olan doğduğu toprakların bulunduğu Selanik ve Batı Trakya başta olmak üzere 12 Ada, Batum, Hatay, Musul ve Kerkük’ün de aşağıda yer alan haritada olmasını çok isterdi.
İtalya Krallığı ile yapılan Trablusgarp Savaşı sonucunda İsviçre’nin Lozan şehrinin Occhy (Uşi) semtinde Osmanlı İmparatorluğunun İtalya Krallığı arasında imzalanan anlaşma sonucunda başta Rodos olmak üzere 12 ada 18 Ekim 1912 yılında İtalya tarafından işgal edilmiştir.
Ayrıca; 8 Ekim 1912 de Karadağ’ın Osmanlı İmparatorluğu'na harp ilan etmesiyle başlayan Balkan Savaşları 30 Temmuz 1913 de Bükreş anlaşmasıyla sona ermiştir.
Balkan savaşlarının ardından meydana gelen I. Dünya Savaşına Almanya’nın yanında Osmanlı İmparatorluğunun katılımıyla Osmanlı İmparatorluğunun asker olarak insan kayıpları gereğinden çok artmış olmasıyla birlikte, sanayi devrimini yakalamakta geç kaldığından, donanması haliçte bekletilmekten adeta çürütülmesinin yanında, askeri olarak modern silahlara yeterince sahip olamamasının ve ekonomik olarak da çökmesinin de etkisiyle buraların kurtarılması mümkün olamamıştır.
Ancak arzulanan bu yerlerden Fransa’nın işgali altında bulunan Hatay Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ÜN yürütülen akılcı politikalar sonucunda Hatay Millet Meclisi'nin 2 Eylül 1938 tarihli kararıyla Hatay Devleti ilan edilmiş ve dünyada tanınmıştır.
29 Haziran 1939 tarihinde de Hatay Devleti oy birliği ile almış olduğu kararla Türkiye Cumhuriyeti’ne katılmıştır.
Hatay’ın katılımı sonrası Türkiye Cumhuriyeti Devleti haritası aşağıdaki gibi olmuştur.
Osmanlı İmparatorluğunun son yüzyılımızdaki savaşları;
• Trablusgarp Savaşı 29 Eylül 1911 başlamış 18 Ekim 1912 de sona ermiştir.
• I. Balkan savaşı 8 Ekim 1912 de başlayan 30 Mayıs 1913 de sona ermiştir.
• II. Balkan savaşı 30 Haziran 1913 başlayıp 30 Temmuz 1913 de sona ermiştir
• I. Dünya Savaşı 29 Ekim 1914 başlamış 29 Ekim 1918 de sona ermiş olup Osmanlı İmparatorluğu aşağıda cephelerde savaşmıştır.
• Kafkasya Cephesi (1914-1918), Rusya'ya karşı.
• Suriye-Filistin Cephesi (1914-1918), Büyük Britanya'ya karşı.
• Irak Cephesi (1914-1918), Büyük Britanya'ya karşı.
• Hicaz-Yemen Cephesi, Büyük Britanya'ya ve Araplara karşı.
• Çanakkale Cephesi (1915), Büyük Britanya'ya ve Fransa'ya karşı.
Osmanlı İmparatorluğu 29 Eylül 1911 Trablusgarp Savaşıyla başlayıp 29 Ekim 1918 de biten I. Dünya savaşına kadar geçen 7 yıldan fazla süren savaş süresince 10’dan fazla cephede savaşmış ve birçok kayıp vermiştir.
Tüm bu olumsuzluklara rağmen;
Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ÜN etrafında toplanan bir avuç vatanseverin milletle bütünleşerek işgale karşı 1919 da başlayıp 1922 biten, 4 yıl sürecince verilen KURTULUŞ SAVAŞI Osmanlı İmparatorluğundan ancak bu kadar toprak korunarak sahiplenilmiş ve yıkılan imparatorluğun yerine 24 Temmuz 1923 LOZAN BARIŞ ANLAŞMASIYLA tüm dünyanın kabul ettiği yeni bir devlet olarak TÜRKİYE CUMHURİYETİ kurulmuştur.
Tüm bunlara rağmen 2008 yılından itibaren Ege Denizinde Türk toprağı olan 18 ada ve kayalıklarımızın Yunanistan tarafından işgal edilmesine ses çıkarmayıp Lozan Barış Anlaşmasına hezimettir diyenleri tekrar tekrar düşünmeye davet ediyorum.
Lozan Barış Anlaşmasının 99 Yılında en başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere parçalanan Osmanlı İmparatorluğundan vatanımızın kurtuluşu ve kuruluşu için mücadele eden, şehit düşen, gazi olup ebediyete intikal eden, başta İsmet İNÖNÜ olmak üzere Lozan’da yapılan görüşmelerde devletimiz ve milletimizin menfaatleri uğruna mücadele edip ebediyete intikal edenleri saygı şükran ve minnetle anıyorum.
23.07.2022 Haluk PEHLİVAN