Ülkemizde ne ilçe başkanları için, ne belediye başkanları için, ne meclis üyesi veya milletvekilleri için mesleki bir okul yok. Hani ben belediye başkanlık okulunu bitirdim diyen çıkmıyor. Siyasette çırak usta ilişkisi var. Usta yetiştirir çırak günü geldiğinde, buraya dikkat edin günü geldiğinde usta olur.
Siyasette yıllardır tek bir kelime var 'gençler gelmiyor'. Gençlerin gelebilmesi için iyi ustaların olması gerekmez mi? İyi ustalar da çırak yetiştirmiyor. Ustalar çırak yetiştirmez mi? Değişik denklemler kafanızı karıştırmaya yeterli aslında fakat siyaset çok basit. Önce güler yüzlü olacaksın, Ray-Ban gözlükleri çıkartacaksın vatandaşın gözünün içine bakacaksın ve bunu vatandaş görecek, sarılmayı bileceksin, sevgi ve saygı kelimelerini diline ve ruhuna kabul ettireceksin. Bir usta çırağını yetiştirmeyi çok ister ve onun istediği gibi bir usta olması için elinden geleni yapar, çırak ise gün geldiğinde kendi karakterini ortaya koyabileceği bir usta olmak ister. Peki siyaset karakter mi, birikim mi ister?
Siyasette soğuk savaş dönemi seçim günleridir. Ustalar çıraklara çıraklarda ustalara yalandan güler ve sevgi saygı sözleri gönderir. Aslında kocaman bir yalan. Savaşta aşk olur mu? olmaz tabii. Herşey mübahtır kazanmak için. Arkadan vurmak, ayaklara sıkmak, kafa göz girmek, belden aşağı sallamak. Tabii bunlar mecazi kelimeler yoksa bir kesici aletle değil sözlerle yapılan saldırılar. Tabii bazen yumruklaşmalar da olmuyor değil. Buda tuzu biberi olsun. Seçimlerde genç ve yıldızı parlayan bir isim çıktı Ekrem İmamoğlu. Ustası kimdi bilmiyorum.
Fakat siyasette bu kadar hızlı ilerleyeni görmedim. Başardı da yıllardır İstanbul CHP tarafından kazanılmazken, genç siyasetçi adayım dedi ve kazandı. Seveni kadar sevmeyeni de çıktı. Sevmeyen de sevdi. Hızla ilerleyen siyaset kariyeri bugün geldiği nokta da Cumhurbaşkanlığı ve Genel Başkanlık için ismi geçti. Siyasette bu olur mu? Derseniz ben elli yılda ilk defa gördüm. Cevap veremem. Peki altlarda neler oluyor? Yerel seçimler ilçe seçimlerinde ustalar ve çıraklar savaş ediyor. Ama ne savaş , hemde iskenderli imambayıldılı. Yemeği yediğinde taraf değiştirmek çok kolaydır siyasette. Yediğin yemek önemlidir ama. İskender Kebap yersen tüm silahlarınla saldırırsın. İmambayıldı yersen sadece dua edersin.
Usta ve çırak arasında en büyük fark 'Oyum Senin' yalanıdır. Genç ve tecrübesiz siyasetçiler bu söze çok inanır ve gerçek sanır. Usta siyasetçi bu sözleri yıllardır duymuş, sırtı kevgir olmuş, bacakları delik deşik olduğu için asla inanmaz ve hep B planı ile dolaşır. İşte siyasetteki bu savaşlarda B planı olanlar her zaman kazanır. Önümüzdeki ilçe seçimleri ve yerel seçimlerde tüm elini taşın altına koyacak olan adaylara şimdiden başarılar dilerim. B Planınızı asla unutmayın! Devamı gelecek.
İSTANBUL GAZETEM - VAROL KISA
Siyasette Ustalar Çıraklar Savaşı